воскресенье, 17 марта 2013 г.

Kuidas Wikipediat paremaks teha?



Olen lugenud, et detsembril 2008 Station Foundation eralds  890 000 dollarit et muuta Wikipeediat mugavaks lugejatele ja toimetajale. Oli loodud meeskond (Usability Team), kes arendas uus kasutajaliides. Praegu ma juba ei mäleta kuidas ta välja nagis 2008 aastal, aga praegu mõtlen, et kasutajaliideses midagi ei pea muuta, sest kõik on juba harjunud tänase välimusega. 

Olen kindel, et kõige paremad artikkleid saavad kirjutada ainult kompetentsed sellel teemal inimesed. Sellepärast oleks väga rõõm, et firmad antsid oma töötajale natuke makstud tööaega et nad kirjutaksid mõned asjad selle tehnoloogia, mida nad kasutavad. Näiteks arstil oleks võimalus kirjutada artikkleid mingi haiguse kohta, haiguse sümptoomi ja  ravimeid. Programmerijal oleks võimalus kirjutad ja seletada mõned arvuti termineid.  Mõtlen, et kui inimestele maksta nende töö pärast, nad tegevad seda töö parem.

Mõtlen et Wikipeedia võiks kannustama inimesi, kes kijutavad kõige paremad artikkleid. Valja andma rahastust või mingi kingitust.
Wikipeedia peab tõlkima kõik artikkleid kõiki keelde ja jälgima et kõik tõlkitud artikkleid olid igal keel samasugused.

Mõtlen et igal artikklel peaks olema eraldi leht, kus inimesed võis kirjutada oma arvamust artikkli kohta, ööelda, mida võiks lisada või kustudata. Muidugi, inimestel oleks võimalus kirjutada tõestatud fakte, millised puuduvad veel artikklel. Tulevikus, kompeteentsed inimesed loeksid neid fakte ja otsustaksid, kas lisada artikkli või mitte.

Veel, igal artikklel peab olema mingi hinnag mingil slaalal ja lugejal oleks võimalus hinnata artiikleid. Näiteks 10 – kõige parem artikkel, 1 – kõige halvem. Kui artikklel on halb hinnang, siis temaga on vaja modagi teha – muuta või täiesti kustutada, või ühendada teistega artikklitega.
Veel, mulle ei meeldi, et igaüks saab ümberkirjutada artikklit ja rikkuda teda. Mõtlen, et inimestel peaks olema võimalus mitte ainult hinnata täis artikkel, aga iga olulist muudatus artikklis, et tulevikus keelata mingel inimestel teha muudatusi. Oleks väga hea et mingeid artikkleid saaksid muuta ainult inimesed  suure hinnanguga.

Olen kindel, et need asjad saab teha Wikipeediat paremaks.

Комментариев нет:

Отправить комментарий