воскресенье, 24 марта 2013 г.

Märgendamine ja folksonoomia



Folksonoomia sõna pärineb sõnast “Taksonoomia” , mis on ühendatud inglise keele sõnaga “folks” – inimesed, rahvas. Folksonoomia on eriline viis, kuidas sorteerida objekte. Meetod põhineb sõlmimisel ühe või mitme märksõna objektiga, ja need märksõnad kitjutavad objekti loojad ning teised inimesed. Traditsiooniline näide – sait www.flickr.com. Kümned tuhanded kasutajad laadivad saidile oma fotosid, nende seal on juba kümneid miljoneid ja iga minut nende hulk kasvab. Süstematiseerida niisuguse materiaali tavalise taksonoomiaga on väga raske, sest material on väga erinev. Iga foto on lihtsalt seotud mingi märksõnade hulkaga. Need märksõnad saab kirjutada nii foto laadija kui ka absoluune teine võrras inimene (saidi kasutaja). Selle kollektiivse töö tulemusena on erilise piltide sorteerimise viis. Siin ei ole hierarhiliselt jaotud ja varem koostatud rubriigi, ainult märksõnadde hulk, mille abil on võimalus leida endale soviva kujundit. Folksonoomia siin aitab leida kasujalaje sobiva objekti märksõnade abil. Folksonoomia ülekaal on selline, et kasutajad ise klassifitseerivad objekte ja annavad nendele sobiva märksõna, mille pärast on väga lihtne leida just see, mida otsid.

Wikipeedia mõtes, folksonoomia on edukalt ka realiseeritud ka saidil http://www.last.fm/music, sest seal kõik failed inimesed kvalifitseerivad oma märksõnadega ja nende kaudu ma saan väga kiiresti leida endale sobiva muusikat ja faile, millised on minu lemmikkuga sarnased.

Arvan, et päris halvasti folksonoomia on realiseeritud saidil www.pikabu.ru. Seal inimesed laadivad oma huvitavad ja naljakad mõtted, viideod, pildid, jutustused ja kirjutavad nendega seotud märksõnad. Otsimise süsteem märksõnade abil on realiseeritud minu mõttes päris nõrgalt ja tihti ma ei saa leida endale sobiva informatsiooni. Otsimise ajal sageli saan absoluutselt ei seotud minu otsimise kriteeriumiga infot. Kuigi see puudus oleneb, ma kasutan sega saidi iga päev.

Комментариев нет:

Отправить комментарий